Petra Lindholm at Diö Konsthall

”Luftströmmar”, Diö Konsthall, Sweden, 19.8—19.9 2023

Från pressrelease:

Jag har tänkt mycket på flaggstången, hur den sticker upp ur marken, hur den bildar ett nytt rum i trädgården där den står. En linje, ett streck i landskapet. Det fick mig att tänka på osynliga linjer och streck i vår omgivning, en linjedragning mellan ditt och mitt eller en känsla i kroppen när du går barfota i mjukt gräs eller gör samma sak på en bullrig landsväg.

Från början ville jag undersöka vad som finns i marken kring Diö Konsthall. Med hjälp av en slagruta kan vi hitta vatten under mark. Jag frågade runt i bygden, många hade historier om någon äldre släkting som kunde peka ut plats för var det var bäst att gräva en brunn. Jag utgick från den tanken och blev inspirerad av dessa historier. Slutresultatet blev ett musikstycke som kommer framföras på vernissagen. Verket är en aktivering av landskapet och byn, ljuden är frekvenser från stämgafflar, trummor, klarinett och min röst. Jag kommer även att rita ut energin som samlas kring flaggstången, jag ritar med järntråd i olika färger. Trådarna bildar rörelser kring den svarta flaggstången och mönstret förändras beroende på hur du förflyttar dig i landskapet.

 

 

--

 

 

Diö Konsthall är en flaggstång med ett löpande utställningsprogram belägen i konstnären Ella Tillemas trädgård, centralt i samhället Diö. Tillema flyttade från Malmö för dryga två år sedan och fann i Diö förutsättningarna för en oberoende, experimentell utställningsplats, som varken förhåller sig till den invanda konstpubliken eller den för konsten normativa, vita kuben. Här riktar sig konsten främst till byns invånare och ska verka för att tillgängliggöra konsten och möten kring densamma. 

Konsthallen har under våren tillverkats för hand av konstnären med lokala material och etablerandet engagerar såväl bygdens invånare, förskola och föreningar som lokala företag. Flaggstången kommer under ett års tid fungera som en plats för utställningar och bjuda in ett brett urval av konstnärer från hela Sverige att fritt förhålla sig till utställningsformatet och skapa nya verk som kan hissas på stången under generösa och festliga former.

 

Diö Konsthall drivs med stöd från Konstnärsnämnden och i samarbete med Smålandstriennalen

 

Diö Konsthall presenteras i samarbete med den första upplagan av Smålandstriennalen "Små Land", 2023. Triennalen är ett återkommande samarbete mellan konstinstitutioner, konstaktörer och mindre föreningar. Årets tema, Små Land, syftar på att landskapet består av flera "små länder" som en gång i tiden slogs samman till ett gemensamt geografiskt område. Utifrån tematiken arrangeras utställningar, workshops och projekt på ett tjugotal platser runt om i Småland med över 60 medverkande konstnärer. Genom ett utforskande förhållningssätt interagerar konstnärer och allmänhet i globala och lokala frågeställningar kring vår gemensamma livsmiljö, natur, klimat och biologisk mångfald.

 

Mer information om Diö Konsthall och de medverkande konstnärerna finns på triennalens hemsida:

www.smalandstriennalen.se

August 16, 2023