Hans Lannér

Hans Lannér

29.6–11.8 2019, Olle Nyman ateljéer och konstnärshem, Saltsjö-Duvnäs, Sweden

Hans Lannér
Teckning, Måleri, Grafik, Mosaik, Stucco lustro
Olle Nyman ateljéer och konstnärshem, Saltsjö-Duvnäs
29.6–11.8 2019

Hans Lannér visar en ny utställning på Olle Nyman under sommaren 2019. Till utställningen har Lannér gjort ett personligt urval av verk i olika tekniker från olika tider. Det som började med en dialog med Olle Nyman och platsen kom att utvecklas till en resa bakåt i tiden i Lannérs eget konstnärskap. Det äldsta verket från 1966 och det senaste från 2018.

”1966 när jag var 19 år gjorde jag en liten Stucco lustro.
Den har alltid hängt i mitt kök, på många olika ställen.
Nu hänger den i mitt kök i Enskede gård, 200 meter från Enskede Yrkesskola där den gjordes. Den vill jag visa, tillsammans med några andra äldre verk, och målningar från från förra året.”

– Hans Lannér

Eftersom utställningen har har en tillbakablickande karaktär passar en äldre text i sammanhanget. När Hans Lannér gjorde en utställning på Thielska Galleriet 2003 skrev Ulf Linde en text som också blev förord i en bok om Lannér 2008.

”En man som går över gatan… – han ser sig om, skaffar sig en säker uppfattning om trafiken och tar första steget från trottoaren över rännstenen ut på gatan. – Varför litar han mer på trottoaren, rännstenen och körbanan när han sätter ned fötterna än på trafiken?
Han tvekar aldrig om var han sätter ner fötterna.
Hans Lannérs bilder har den karaktären: han blickar ut över vad han ser och skildrar ting som han knappt hinner registrera, som han inte vet vad de ”är”, och går sedan ut i bildrummet med samma obegripliga säkerhet som mannen som går ut i körbanan. Jag minns en liten målning av honom med ett hustak som sticker upp bakom en ås – varför vet man allting om vad åsen skymmer? Husets aldrig redovisade sockel? i hans små etsningar vet man nästan ingenting om de föremål som skymtar – hundar? tvättkorgar? telefonkiosker? balkonger?… – men man vet exakt vad oformligheterna skymmer: den fasta mark där man kan sätta sina fötter utan att tveka en sekund.
När vårt eget släkte dött ut snurrar jorden oss förutan. Horisonten fortsätter att vara vågrät, tyngder fortsätter att falla rakt ned, natt fortsätter att avlösa dag: allt det som mannen som går över gatan aldrig behöver tänka på utan tar för givet.
Det är vad Hans Lannér ger uttryck åt i sina små etsade hymner.

– Ulf Linde

Välkommen till vernissage 29 juni kl. 12–16

Utställningen pågår t.o.m. 11 augusti
Öppet torsdag till söndag kl. 12–18
Visning av konstnärshemmet kl. 11–12

Information och bokningar av gruppvisningar
Tel: 08-716 42 05 / 076-044 08 83 eller info@ollenyman.se
www.ollenyman.se

Adress:
Strandpromenaden 61, 131 50 Saltsjö-Duvnäs

Upcoming Exhibition

Contact

email

info@gallerimagnuskarlsson.com

phone

+46 8 660 43 53

address

Fredsgatan 12 • S-111 52 Stockholm, Sweden

instagram

Follow us on Instagram

gallery hours

Closed for the summer

hellvi kännungs

hellvi.blogspot.com

le manoir

www.lemanoirbanyuls.com