Hans Lannér

Ett flortunt dis sveper in Hans Lannérs värld

Joanna Persman, SvD, 24.3 2016

Är det en hund eller en buske? Eller kanske bara en färgfläck? Man vet aldrig med Hans Lannérs måleri. Han skapar som om varje dag handlade om att lära sig att se på nytt.

När årstiden släcker ljuset i Sverige brukar Hans Lannér åka iväg till andra breddgrader. Söderut, mot ljus och värme. Han skildrar aldrig Afrika som Afrika. Det är bara ytterligare en plats ute i världen. Skillnaden är att den är soldränkt.

Den senaste sviten "En dag i taget" är som memoarer från ännu en resa. Eller handlar det om att återigen komma hem? Bilderna är små till formaten. De slingrar sig genom gallerirummen en i taget som ett blad för varje dag i en almanacka. Det är en stig in i vardagens banala omtagningar, allt obemärkt som livet huvudsakligen består av och som skulle kunna utspela sig var som helst.

Hus och boningar var tidigare huvudaktörer i Hans Lannérs verk. Här uppenbaras de mer som diffusa konturer än massiva kroppar. Mycket handlar om ljuset. Interiörer, exteriörer och skimrande landskap har fått en subtil, grå stänk. Solen skiner. Det är dock som om ett flortunt dis svepte om världen.

**Den subtila, skira **paletten och reducerade former är välbekanta från Hans Lannérs tidigare verk. I detta fall inbegriper dock hans teknik en dubbelhet: till synes enkel kräver den säkerhet och förtroende för själva mediet. Akvarell kombineras med torrpastell. Mycket är bortom konstnärens kontroll och kan häda medan pigment och vatten möts på pappret. Här anas också viljan att låta saker ske, att skapa förutsättningar och därefter släppa taget. Bilden får slutligen förlösa sig själv.

Kanske just därför är vissa element svåridentifierbara för blicken. En hund eller en buske? Eller kanske bara en färgfläck? Motiven drar sig undan bestämda tolkningar. Detaljerna tycks uppenbara sig i olika skepnader, beroende på vad vi själva väljer att se. De sluter sig kring sin kärna och öppnar sig när man minst anar.

Hans Lannér "har avskaffat åskådaren", har konstnärskollegan Ernst Billgren en gång träffande konstaterat. Minst av allt är Lannér upptagen med att ge betraktaren några distinkta ledtrådar. Hans verk hakar istället i varandra som om de förde ett förtroligt samtal. I utställningstexten åberopar konstnären Dan Wolgers i sin tur Dantes ord: "att tvivla är mig lika kärt som att veta". Hans Lannér skapar som om varje dag handlade om att lära sig att se.

Joanna Persman

Upcoming Exhibition

Petra Lindholm

Fever

11.1—8.2 2020

Contact

email

info@gallerimagnuskarlsson.com

phone

+46 8 660 43 53

address

Fredsgatan 12 • S-111 52 Stockholm, Sweden

instagram

Follow us on Instagram

gallery hours

Tuesday–Friday 12–5 pm
Saturday 12–4 pm
Or by appointment.

Opening Hours during Gallery Weekend Stockholm November 16–17:
Saturday and Sunday 12–6 pm!

hellvi kännungs

hellvi.blogspot.com

le manoir

www.lemanoirbanyuls.com