Idun Baltzersen & Mamma Andersson

Swedish Style Mumbai!

3–5.6 2019, Gallery Project 88 Colabo, Mumbai, India

Swedish Style Mumbai!
A lifestyle event presenting Swedish creative industries in India

Press release (in Swedish):
4–5 juni iscensätts det ”multi-kreativa” livsstilseventet Swedish Style Mumbai! i Famous Studios i den indiska megametropolen, med ett urval av svensk kreativitet inom design, mode, konst, tech, musik, gastronomi, film med flera områden. Evenemanget kommer att presentera en total-upplevelse av det samtida kreativa Sverige för den indiska publiken.
Samtal kommer att hållas om ämnen som hållbarhet, cirkulär ekonomi och nytänkande inom mode, design och arkitektur, om manligt/kvinnligt inom dessa branscher, om nya material med flera ämnen. Ambitionen är att Swedish Style Mumbai! skall bidra till intensifierat utbyte mellan de svenska och de indiska kreativa industrierna.

Initiativtagare till och värdar för Swedish Style Mumbai! är Svenska Generalkonsulatet i Mumbai och dess Generalkonsul Ulrika Sundberg. BrittonBritton har på uppdrag av och i samarbete med Generalkonsulatet utformat evenemangets kreativa och konstnärliga innehåll.

Swedish Style Mumbai! är det första evenemanget i en ny generation av de stora livsstilsevenemang som vi med BrittonBritton och Stockholm New var med om att skapa och genomföra omkring Millennieskiftet — föregångare som Living in Sweden (Milano 1998), Swedish Style in Tokyo (upprepade event i Tokyo och Stockholm, 1999–2016) och Stockholm New York (New York, 2000). Konceptets grundtanke är att skapa en mötesplats för nätverkande och kontaktskapande där en samlad bild av olika delar av Sverige och svensk kreativitet presenteras i det vi kallar en ”live-in exhibition” där särskilt inbjudna gäster är välkomna att se, uppleva, knyta kontakter och utbyta tankar och idéer.

”Sverige har en lång och stolt handelsrelation med Indien och idag verkar över 400 svenska bolag i landet, varav många kom före Indiens självständighet”, säger Generalkonsul Ulrika Sundberg. ”Traditionellt har Sverige i Indien främst förknippats med tillverkningsindustrin men under det senaste decenniet har H&M och IKEA öppnat butiker och varuhus. Detta har skapat nyfikenhet. Det finns goda förutsättningar för ett omfattande samarbete kring kreativitet, funktionalitet, hållbarhet, design och innovation. Visionen bakom Swedish Style Mumbai! är att stimulera utbyte och samarbete. Indien är bland världens snabbast växande ekonomier och samarbeten som skapas här och nu har stor potential för framtiden.”

I utställningen presenteras fotografi av Mikael Jansson, Julia Hetta och Frederik Lieberath, film av Jonas Åkerlund samt konst av Karin Mamma Andersson, Carsten Höller, Anna Camner, Hannes Michanek och Danilo Stankovic. Dessa visuella inslag, såväl stillbild som rörlig bild, presenteras digitalt på en stor (ca 4×7,5 meter) upplevelseskärm, tillsammans med ett soundtrack producerat i samarbete med Jonas Kleerup och ett ”doftscore” av doftproducenterna Muro Scents.

”Tanken att presentera den visuella konsten digitalt kom naturligt tidigt i processen”, säger Claes Britton, creative director/curator vid BrittonBritton. ”Vi ville undvika dyra och komplicerade transporter till Indien och en digital presentation framstod som det enklaste, mest kostnadseffektiva och även det mest kraftfulla sättet att visa detta material.”

Ett mindre urval fysiska verk av konstnärerna Idun Baltzersen, Julius Göthlin och Julia Perone presenteras samtidigt som en del av evenemanget vid galleriet Project 88 i Colaba i Mumbai, i samarbete med konstrådgivaren Charlotte Lund.

I utställningen ingår även två installationer av den internationellt hyllade designstudion Front (Anna Lindgren och Sofia Lagerkvist), med produkter från producenter som Vitra, Moooi, Gandiablasco, Vestre och Offecct, samt nya produkter från de unga kreativa techföretagen Teenage Engineering (hemelektronik, musikproduktionsutrustning och accessoarer), Ride Cake (sensationell ny eldriven offroad-motorcykel) och Airinum (designade luftfiltermasker och hälsoaccessoarer).

En höjdpunkt i programmet för de två dagarna av Swedish Style Mumbai! är modevisningen där vi visar looks av sex svenska modevarumärken — Totême, Our Legacy, Hope, House of Dagmar, Eytys och Selam Fessa- haye. Visningen stylas av Robert Rydberg och visas av indiska modeller, till en film av Jonas Åkerlund och en musikscore utformat i samarbete med Jonas Kleerup.

”De märken vi visar kan sägas representera olika svenska attityder till mode — från minimalism till street och det excentriskt personliga och extravaganta, säger Christina Britton, även hon creative director/ curator vid BrittonBritton. ”Sammantaget tycker jag att visningen ger en bra bild av var svenskt mode står idag.”

Bland de partners vars produkter och tjänster också exponeras i utställningen och eventet kan nämnas Visit Sweden, Visit Stockholm, Svenska Institutet, Volvo Cars, Volvo Group, IKEA, H&M, ABSOLUT, Birla Cellulose (ledande indisk producent av förnybara textilier), re:newcell (svenskt techföretag och producent av återvunna textilier), Blue Air (producenter av luftrenare), Oriflame, Daniel Wellington, By Malina och, MaxJenny.

Seminarier under Swedish Style Mumbai! kommer att diskutera värderingar om hållbarhet, cirkulär ekonomi, jämställdhet och omsorg om vår miljö och vår planet. Evenemanget innehåller också stora inslag av svensk-indisk kreativ samverkan med lokala partners. Studenter från Indiens främsta konst- och designskolor deltar i evenemanget. Visionen är som ovan nämnt att stimulera en långsiktigt utökad kreativ, kommersiell och kulturell samverkan mellan Sverige och Indien.

”När vi iscensatte den här typen av events på den gamla tiden var det naturligt att agera i mode-huvudstäder som Milano, New York, Tokyo, London och Paris”, säger Claes Britton. ”Idag känns Mumbai som den mest spännande platsen för att ta konceptet vidare i en ny generation. Vi har en stark kärlek för Indien och här ligger framtiden. Mumbai är Indiens finansiella huvudstad och centrum för dess media- och modeindustrier — för att inte tala om Bollywood. Mumbai är redan en av världens hetaste och mest dynamiska image-metropoler och kommer att bli än viktigare i framtiden”.

”En avgörande skillnad mot när vi gjorde den här sortens event tidigare är att vi nu har tillgång till alla dessa fantastiska digitala medier”, tillägger Claes Britton. ”För 20 år sedan var eventet slut när det var slut men nu kommer det att leva vidare i en rad digitala kanaler. Vi hoppas verkligen att dessa skall fungera som en bro mellan Sverige och Indien och föra med sig nya initiativ i framtiden. Så har det fungerat i Tokyo och Japan, utan hjälp av digital kommunikation, så förutsättningarna i Mumbai och Indien borde vara goda.”

Vi ser fram emot Swedish Style Mumbai! med största spänning och tillförsikt. Evenemanget har redan fått publicitet i Indien och vi har förhoppningar och stort intresse.

”Vi visste från början att det skulle bli svårt, komplicerat och omständligt att arrangera detta i Indien med begränsade resurser och alla kulturella och geografiska skillnader, inklusive tidsskillnaden.”, säger Christina Britton. ”Många här hemma, alla på Generalkonsulatet och våra partners i Mumbai har verkligen ansträngt sig för att Swedish Style Mumbai! ska bli verklighet. Nu skall det bli så roligt att få möta den indiska publiken!”

Mycket mer information och kompletta förteckningar över utställare, partners, program, pressmaterial med mera finner ni på: swedish-style.com
För historiken om Swedish Style, se: stockholmnew.com/events

Upcoming Exhibition

Contact

email

info@gallerimagnuskarlsson.com

phone

+46 8 660 43 53

address

Fredsgatan 12 • S-111 52 Stockholm, Sweden

instagram

Follow us on Instagram

gallery hours

Tuesday–Friday 12.00–5.00 pm
Saturday 12.00–4.00 pm
and by appointment.

The gallery will be open regular hours until further notice. We will follow the guidelines from the Public Health Agency of Sweden, and ask our visitors to do the same. A limited number of visitors (5) will be allowed in the gallery. We therefore kindly ask you to have patience if waiting time arises on certain occasions

hellvi kännungs

hellvi.blogspot.com

le manoir

www.lemanoirbanyuls.com