Mamma Andersson & Jockum Nordström

Books and Music!

8.12 2015, Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, Sweden

(In Swedish only)
Välkomna till en kväll med böcker och musik på Galleri Magnus Karlsson! Vi presenterar ett urval nya publikationer som Mamma Andersson och Jockum Nordström varit involverade i under året. Böcker och skivor kommer att finnas till försäljning med möjlighet att få dem signerade. Kl. 18.00 blir det livemusik med Mats Bergström och Svante Henryson, samt diktläsning av Gunnar Harding.

Tid: Tisdag 8 december kl. 17–19
Plats: Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 12, Stockholm

---
Mamma Andersson: Dick Bengtsson, Edition Ex Libris No. 23 (Salon Verlag & Edition)
En faksimil utgåva av Mamma Anderssons egna tummade Dick Bengtson-katalog från utställningen på Moderna Museet 1983. Nytt omslag av Mamma Andersson samt en signerad och numrerad exlibris. Boken finns även i en samlarupplaga på endast 15 + 10st AP, där varje bok kommer i en box med en unik signerad polaroid tagen av Mamma Andersson.

”I början av 90-talet var den här boken väldigt viktig för mig.
Nästan varje dag började jag med en kopp kaffe och och en titt i Bengtssons katalog.
Jag var så hemma i den att jag emellanåt för någon sekund kunde tro att det var jag själv som målat vissa av bilderna. Jag lät mig inspireras och lärde mig mycket av hans sätt att komponera och stryka på färg.
När jag fick förfrågan från Gerhard på Salon Verlag att välja en bok, vilken som helst, var denna lilla tummade och nedsmutsade katalog från 1983 självklar.
Till saken hör att jag älskar böcker, framförallt konstböcker, men ingen annan bok har stått mig så nära. Kanske inte nu längre, men då.”
(Mamma Andersson)

---

Gunnar Harding, Från vinter till vinter (Wahlström & Widstrand)
Omslag av Jockum Nordström

Gunnar Hardings tjugonde diktsamling sedan debuten 1967 heter Från vinter till vinter. Från mörker och kyla till mörker och kyla. Det har alltid funnits en svärta i hans dikt, som har tämjts med perfektion, med uppsluppenhet och lätthet i uttrycket. En poesins Charlie Chaplin.
En personlig poet har han alltid varit, inte minst genom sin karaktäristiska stil. Men här sliter Gunnar Harding nästan demonstrativt av sig alla skyddande masker, alla försök till kurragömma. Ålder kryper inpå. Kärlek torkar in. Staden mullrar ända in i lägenheten där stillheten inte infinner sig. Ord söker sig tillbaka. Ord från det förflutna. Allt som slagit ut i grönska kommer att ”dränkas i ett hav av löv”. Men det är också den mörkare glädjen som sveper in i samlingen, inte bara åldrandets fimbulvinter. Gunnar Harding har doppat penseln och pennan i järnvitriol och galläpple och det känns på smaken.
(Från Wahlström & Widstrands presentation)

---

Musik För Trio, Svante Henryson, Mats Bergström & Magnus Persson
Omslag av Jockum Nordström

Denna trio har spelat ihop nu och då sedan 2001 och höll på att repetera ett stycke av Anders Hillborg när slagverkaren Magnus Persson hastigt dog hösten 2014. Stycket, Close up (far out) finns med på skivan. Från början är stycket komponerat för klarinett och lerkruka. Trion lade till en basstämma och repriserade tonserien som stycket är byggt på, löste upp detsamma och vips så blev den förvandlad till en slags blues.
Precis så fungerar gruppens musik, här finns många lager och inspirationstrådar som löper samman i de tre musikernas inkännande spel; Mats Bergströms akustiska gitarrer, Svante Henrysons kontrabas och cello samt trummor och allehanda slagverk från Magnus Persson.
Tillsammans gör de en musik med många ingredienser, som inte helt lätt låter sig genrebestämmas. Indiska tongångar samsas med norska, här hörs tango och minimalism samt en del jazziga tongångar. En mycket delikat musik och det hörs hur väl herrarna trivs i varandras sällskap. Synd att det bara blev en skiva. En skiva man dock inte bör missa!
(Från en recension på www.lira.se)

---

Tidigare böcker av Jockum Nordström och Mamma Andersson (bl.a. en ny upplaga av Who is Sleeping on My Pillow) kommer också att finnas till försäljning och signering.

Upcoming Exhibition

Bella Rune

Digging

12.3—16.4 2022

Contact

email

info@gallerimagnuskarlsson.com

phone

+46 8 660 43 53

address

Fredsgatan 12 • S-111 52 Stockholm, Sweden

instagram

Follow us on Instagram

gallery hours

Tuesday–Friday 12.00–5.00 pm
Saturday 12.00–4.00 pm
or by appointment.

hellvi kännungs

hellvi.blogspot.com

le manoir

www.lemanoirbanyuls.com