Maria Nordin

Merge Cut Draw Out

7.2–22.3 2015, Vandalorum, Värnamo, Sweden

From Press Release (in Swedish only):

Det är med stor glädje och respekt Smålands Konstarkiv och Vandalorum presenterar Maria Nordins konstnärskap. Nordin uttrycker sig i storskaliga akvareller och animationer. Närgångna skildringar av människor och landskap med drag av abstraktion. Med ett upplöst och samtidigt precist formspråk. I den kommande utställningen på Vandalorum visas framför allt verk från de senaste fem åren och den fördjupning som skett.

I verken är kroppen är den centrala utgångpunkten. Från att ha målat kroppar i sin helhet har hon gått via närbilder och extrema uppförstoringar, löst upp och reducerat dessa till ytor och fläckar, för att sen låta kroppen vara i sin frånvaro. Det har varit ett undersökande av sammansmältning och upplösning, samtidigt som det varit ett undersökande av måleriet som form; av dess möjlighet att materialisera förslag och idéer men också som ett sätt att tänka, bortom det materiella. Det rosa som återkommer i målningarna används som den gemensamma färgen för köttet, för kroppen. Färgen blev också länken in i rum och landskap. I de målningarna tycks kroppen frånvarande, men finns också kvar i form av spår. Kroppen återfinns i en teaterscen, öde och rosa, i det berglandskap som veckar sig i hudens färger och kroppens struktur i uppförstoring. Den finns i hudtonerna i en fåtölj. En cirkulär arbetsprocess som vill närma sig erfarenheten av förhållandet mellan kroppen och platsen, hur kropp och plats ömsesidigt påverkat varandra.

Om Utsnitt av en observation av en plats:

Alla tar vi oss fram här i världen på det sätt som känns oss tryggast. Jag tänker på de gånger jag längtat men inte vågat. Jag vågar fortfarande inte, och om mitt barn visste att jag ofta känner mig som ett barn skulle hon skrika av rädsla. Jag längtar och i hemlighet närmar jag mig de platser som fängslar mig, stryker längs med fasaderna, driver runt i cirklar. Sen bygger jag ett utsnitt av en teaters entrétrappa i min ateljé. Jag lägger mig ner, balanserar på trappsteget. Så kan jag vila där och trycka in min näsa och mun mellan trappstegens inskärning. För en gångs skull skäms jag inte, utan slappnar av. Jag tvivlar på om jag har rätt att ens förhålla mig till platsen.

Maria Nordin, född 1980 i Linköping. Hon är bl. a utbildad på Kungl. Konsthögskolan, Stockholm. Bland andra utställningar märks Uppsala Konstmuseum 2012, Beckers Art Award Färgfabriken 2011, Frieze Art Faire London, Galleri Magnus Karlsson 2012, the Armory Show, New York 2012 och Konstakademiens pristagare 2014. Konstnären är representerad på bl. a Göteborgs Konstmuseum, Nordiska akvarellmuseet samt Statens Konstråd.

More information:

www.vandalorum.se

Upcoming Exhibition

Contact

email

info@gallerimagnuskarlsson.com

phone

+46 8 660 43 53

address

Fredsgatan 12 • S-111 52 Stockholm, Sweden

instagram

Follow us on Instagram

gallery hours

Tuesday–Friday 12.00–5.00 pm
Saturday 12.00–4.00 pm
and by appointment.

The gallery is currently open regular hours. We are following the guidelines from the Public Health Agency of Sweden. A limited number of visitors (5) will be allowed in the gallery. We therefore kindly ask you to have patience if waiting time arises on certain occasions.

hellvi kännungs

hellvi.blogspot.com

le manoir

www.lemanoirbanyuls.com