Petra Lindholm

Jakten på det gyllene skinnet

11.6–31.8 2014, Villa Schildt, Ekenäs, Finland

From Press Release (in swedish only):

”Det var inte jag som valde detta äventyr, utan äventyret som valde mig,” skriver Göran Schildt i sin bok det Gyllene Skinnet som utkom 1964, för exakt 50 år sedan. Boken berättar om Schildts färd till Svarta havet 1963 i Jason och argonauternas kölvatten. Enligt legenden fann Jason det gyllene skinnet i Kolkis som tros ligga i det nuvarande Georgien.

Jakten på det gyllene skinnet har i denna utställning tolkats som människans strävan efter att hitta sin plats i världen, att finna sin lycka, sitt gyllene skinn. För Göran Schildt blev färden till Svarta havet särskilt betydelsefull på det personliga planet. För första gången steg hans unga fästmö Christine ombord på Daphne. Hon hade aldrig seglat tidigare och deras förhållande var av färskt datum, varför båda var osäkra på resultatet av denna första gemensamma resa till okända och farliga områden.

Utställningen består av tre berättelser. Legenden om Jason och argonauterna presenteras genom den bulgariska konstnären Velina Grebenska (f.1979) oljemålningar. Göran och Christine Schildts resa konkretiseras genom Göran Schildts svartvita fotografier som varvats med förstoringar av de sjökort han använde under resan, därmed får besökaren en bättre uppfattning om resans gång. Videokonstnär Petra Lindholm (f.1973) har skapat ett videoverk som ger en samtida tolkning av jakten på det gyllene skinnet, delvis utgående från Göran Schildts filmaterial från resan 1963.

More information:
www.villaschildt.fi

Upcoming Exhibition

Contact

email

info@gallerimagnuskarlsson.com

phone

+46 8 660 43 53

address

Fredsgatan 12 • S-111 52 Stockholm, Sweden

instagram

Follow us on Instagram

gallery hours

Tuesday–Friday 12.00–5.00 pm
Saturday 12.00–4.00 pm
or by appointment.

hellvi kännungs

hellvi.blogspot.com

le manoir

www.lemanoirbanyuls.com