Richard Johansson

Folkkonstmuseum

14–23.4 2017, Södra Mellby, Sweden

From Press Release (in Swedish only):

Richard Johansson tillsammans med Galleri Magnus Karlsson och Wanås Konst har glädjen att att presentera en smygöppning av Folkkonstmuseum under Påskveckan på Österlen 14–23 april!

Folkkonstmuseum är ett rullande museum och konstverk av Richard Johansson, som både är upphovsman och museichef. Han har under flera år samlat på målningar, skulpturer och föremål. Vagnen är byggd från ett gammalt befintligt underrede och smyckat med snickarglädje och målningar. Det är en hyllning till konsten, men också till mångfalden och oliktänkandet. Här får det udda och ouppmärksammade en självklar plats i historien. En liten röst tas på stort allvar.

Folkkonstmuseum reser vidare och parkerar på Wanås Konst våren 2018. I en utveckling av konstnärens egenfinansierade projekt utvidgas det ambulerande museet med en ny konstnärscurerad del som bygger på insamling av folkkonst och flyttar in i konsthallen. Utställningen öppnar till påsk 2018 och fortsätter t.o.m. juni.

Hela verket är gjort med kärlek. Från vagnens estetik till varje pinal i museet. Här finns inga anslag av ironi från min sida. Som många vet har kärleken till folklig konst, som jag delvis har sett under min uppväxt, också följt mig under hela mitt konstnärsskap. På så vis är vagnen en naturlig följd i mitt arbete som konstnär.
I en akademisk konstvärld har jag tänkt att vagnen ska vara något som mer handlar om visuell kärlek och värme.
Under lång tid har jag triggats av samlande på loppisar. Föremålen i vagnen är från mitten av 1800-talet fram till ca 1980. Jag har inte velat ha ett snobbigt förhållande i mitt samlande. En grytvante för tre kronor har kunnat få en stor betydelse för uttrycket i samlingen.

– Richard Johansson

Adress:
Svinaberga backe 1
Södra Mellby

Öppettider:
Påskveckan 14–23.4, 12.00–16.00

Inträde: 20 kr

More information:
www.instagram.com
www.wanas.se
www.richardjohansson.com

Upcoming Exhibition

Contact

email

info@gallerimagnuskarlsson.com

phone

+46 8 660 43 53

address

Fredsgatan 12 • S-111 52 Stockholm, Sweden

instagram

Follow us on Instagram

gallery hours

Tuesday–Friday 12.00–5.00 pm
Saturday 12.00–4.00 pm
and by appointment.

hellvi kännungs

hellvi.blogspot.com

le manoir

www.lemanoirbanyuls.com