Sara-Vide Ericson

Landstingets Kulturstipendiater 2014

7.10–11.12 2014, Offkonsten! c/o Teatergalleriet, Uppsala, Sweden

From Press Release (in Swedish only):

Kulturnämnden vid Landstinget i Uppsala län utdelar årligen ett antal kulturstipendier. Stipendierna är avsedda att stödja och uppmuntra förtjänstfulla insatser inom skilda områden såsom litteratur, musik, bildkonst, teater, dans, folkbildning och konsthantverk, eller för dem som gjort en betydande kulturell gärning. Sara-Vide Erikson har tilldelas Landstinget i Uppsala läns konstnärliga utvecklingsstöd för sitt konstnärliga arbete.

Sara-Vide Ericson har sina rötter i Hälsingland men bor nu i Dannemora. Hon får konstnärligt utvecklingsstöd 2014-2015 för att "fortsätta sitt utforskande av det undermedvetna och därmed även ge oss åskådare tillträde till vårt eget inre". Sara gick på Kungliga Konsthögskolan 2004-2009 och har de senaste åren rönt en allt större uppmärksamhet för sin konst. Landstinget uppmärksammade hennes konstnärskap redan 2012 då hon fick ett av landstingets kulturstipendier.

Motiveringen
Sara-Vide Ericson bor och har sin ateljé i Dannemora. Sedan hon gick ut Kungliga Konsthögskolan 2009 har hon haft fullt upp. Utställningarna har avlöst varandra. Just nu arbetar hon med målningar till sin kommande utställning på Galleri V1 i Köpenhamn. Nyligen kom en bok i serien "Svenska illustratörer och konstnärer", där Milou Allerholm skriver om Sara-Vide Ericson. Filmaren Jacob Frössén har följt konstnären under en längre tid och resultatet blir ett K-Special som ska sändas i SVT. Sara-Vide Ericsons målningar kommer att finnas med i en svensk film med premiär i höst. Hon medverkar i en kommande antologi med texter av aktuella kvinnliga samhällsskildrare. Och så där håller det på..

I Sara-Vide Ericsons måleri blottas vårt beteende och våra känslor. Hennes tidiga målningar skildrade människokroppar i en uppenbart obalanse rad relation till varandra. Och det fanns en tydlig formulering inför motiven. Idag gör hon i stället visuella metaforer av undermedvetna upplevelser. Med sin egen kropp som utgångspunkt försöker hon fånga den fysiska känslan av en upplevelse. I Sara-Vide Ericsons förra stora separatutställning While Unconscious på Galleri Magnus Karlsson visades som exempel målningen "Nykränkt av det undermedvetna". Vi ser en kvinna i röd klänning med sammanbitet ansikte, uppdragna axlar, stel i kroppen, stående bredbent i kalla virvlande vågor vid stranden. Känner hon sig bekväm? Nej. Som åskådare förstår jag omedelbart känslan av meningslöst lidande.

Sara-Vide Ericson tilldelas Landstinget i Uppsala läns konstnärliga utvecklingsstöd 2014–2015 för att fortsätta sitt utforskande av det undermedvetna och därmed även ge oss åskådare tillträde till vårt eget inre.

Längre intervju:
www.lul.se

Adress: Uppsala Stadsteater, Kungsgatan 53 751 40 Uppsala

Upcoming Exhibition

Contact

email

info@gallerimagnuskarlsson.com

phone

+46 8 660 43 53

address

Fredsgatan 12 • S-111 52 Stockholm, Sweden

instagram

Follow us on Instagram

gallery hours

Hellvi Kännungs is closed until next summer.
The gallery in Stockholm is closed for the summer.

hellvi kännungs

hellvi.blogspot.com

le manoir

www.lemanoirbanyuls.com