Tommy Hilding

Re Tour

23.3–14.4 2019, Galleri Thomassen, Gothenburg, Sweden

From Press Release (in Swedish only):

När jag öppnar dörren till min ateljé kan jag för att använda ett ord från science-fiction-film ”teleportera” mig själv i tid och rum. Varje målning blir en mental och visuell resa. Ett imaginärt rum för ögat att vandra in i.

I verkliga livet reser vi idag mer än vad människor någonsin tidigare haft möjlighet att göra. Förr i tiden mest ett nöje och ett äventyr för rika unga människor från Europas alla hörn.

Sveriges kung Gustav III gav sig ut på en så kallad ”Grand Tour” till Italien i september 1783, för att på plats se Antikens lämningar i bl.a. Rom. Under ledning av Sergel besöktes den nyligen påbörjade utgrävningen av Pompeji i februari 1784. 230 år senare står jag själv i Pompeji och försöker frammana bilden av Gustav och Sergel.

Ett sätt att resa är att gå på museer. På plats i London är ett besök på Tate Britain och den samling målningar av Turner som finns där ett givet mål. Turner själv gjorde ett slags tidsresor genom att inspireras av 1600-tals-målaren Claude Lorrain. Det ligger 200 år mellan Lorrain och Turner, och 200 år mellan Turner och mina parafraser på just Turner.

Min utställning är ett slags målat bildcollage som kretsar kring begrepp om att förflytta sig i tid och rum. Både engelsmannen Joseph Mallord WilliamTurner och den svenske 1800-tals-målaren Marcus Larson finns med på min resa.

/Tommy Hilding, 2019

More information:
www.gallerithomassen.se
www.tommyhilding.com

Upcoming Exhibition

Contact

email

info@gallerimagnuskarlsson.com

phone

+46 8 660 43 53

address

Fredsgatan 12 • S-111 52 Stockholm, Sweden

instagram

Follow us on Instagram

gallery hours

Tuesday–Friday 12–5 pm
Saturday 12–4 pm
Or by appointment.

hellvi kännungs

hellvi.blogspot.com

le manoir

www.lemanoirbanyuls.com