Jeff Olsson at Kristinehamns konstmuseum

”Natten reser sig som en ljudlös fågel / The Night Travels Like a Silent Bird”, Kristinehamns konstmuseum, Sweden, 13.2—25.4 2021

From press release (In Swedish only):

 

Jeff Olsson, född i Kristinehamn 1981, har berättat att han har tecknat så länge han kan minnas. I tonåren valde han bort ishockeyn i Kristinehamn för tecknandet, och han fick av sin bildlärare veta att det fanns konstutbildningar att söka. Via estetiska programmet med bildinriktning på gymnasiet, konstskola på Kyrkerud hemma i Värmland och sedan konsthögskolan Valand i Göteborg växte bildvärlden fram.

 

I vårutställningen 2021 vill Kristinehamns konstmuseum visa Jeff Olssons värld där naturen är influerad av myter och fabler.

 

Jag arbetar främst med teckning och använder traditionella material såsom kol, grafitpulver, torrpasteller och papper. Ibland använder jag även vatten som jag blandar med grafitpulver och förtjockningsmedel och applicerar med pensel, något som kan ge oanade och slumpmässiga kvaliteter på pappret. I kontrast till materialets flyktiga karaktär så är processen utdragen och långsam, där lager efter lager läggs till för att uppnå den önskade svärtan.

 

Jag är intresserad av människans förhållande till natur och mina bilder föreställer ofta djur och människor omringade av landskapet. Scenerna i min bildvärld utspelar sig nästan alltid nattetid, delvis för att jag tecknar mycket just på natten men också för att jag är fascinerad av den ambivalens som natten erbjuder. Mörkret kan föra med sig fara och obehag, men det finns också en sorts poetisk potential i att det obestämda råder.

- Jeff Olsson.

 

For more information:
www.kristinehamn.se

February 13, 2021